Nárcisz ünnep a kaposvári Rippl-Rónai József Emlékháznál

2017.04.10.

Nagy sikert aratott szombaton a Nárcisz ünnep a kaposvári Rippl-Rónai József Emlékháznál - írja a sonline.hu.

Babakocsit tologató fiatal szülők, családok, kisebb-nagyobb baráti közösségek látogattak szombat délután a sárga-fehérbe borult Róma-villához.

- Akik nem először vannak itt, azok visszaemlékezhetnek az öt évvel ezelőtti időszakra, amikor felújítottuk a Rippl-Rónai villát és a parkját, s azzal együtt tízezer nárcisz hagymát ültettünk el - hangsúlyozta Szita Károly, Kaposvár polgármestere. - Tudtuk, hogy Rippl-Rónai kedvenc virágai közé tartozott, s az 1900-as évek első felében, amikor itt élt, akkor nagyon sok hagymát ültettetett. S az első virágzásnál jött az ötlet, hogy ezt közkinccsé kellene tenni, hiszen ez csodálatos. A tavasz első nyíló virágai közé tartozik a nárcisz, s akkor fogalmazódott meg bennünk, hogy egy tavasz köszöntő nárcisz ünnepet, vígasságot rendezünk itt a Rippl-Rónai parkban.

- Ha nárcisz ünnep, akkor értelemszerűen fehér-sárga ruhába öltöztünk - jegyezte meg egy fiatal hölgy, aki kislányával kisvonattal utazott a rendezvényre. A parkban korabeli játékok várták a lurkókat, s bizony összefutottunk olyan szülővel, aki már rég a látogatóközpontba ment volna, de a gyermek megálljt parancsolt a családnak... Pedig ezalatt újabb izgalmas kínálat fogadta a vendégeket: Horváth János művészettörténész és L. Balogh Krisztina, Kaposvár főépítésze az Andrássy ebédlő történetéről mesélt, s bizony voltak olyanok, akik jóval a kezdés előtt bebiztosították helyüket a látogatóközpontban, ahol Rippl-Rónai festményei címmel Keresztes Bálint előadásában a digitális képalkotás egyik változatát ismerhették meg.

 

Forrás: somogytv.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!